kinder moesstuin

Vanaf 22 maart kunnen kinderen iedere woensdag op de Rietmeen gezamenlijk en onder begeleiding moestuinieren! We zullen radijs zaaien, spinazie, (tuin)bonen, wortelen, en wat niet al, maar ook Oost-Indische kers en andere al of niet eetbare bloemen. Samen denken we na wat we gaan doen met onze oogt, misschien heb je zelf wel een leuk idee!

Voor wie?
Ieder kind tussen 6 en 12 jaar dat zich op de woensdagmiddag meldt, mag mee doen.
kosten? € 2,- per kind per middag. Hiervoor krijg je begeleiding, limonade, zaden, gebruik van gereedschap, en mag je (een deel van) de oogst mee nemen.

Bij mooi weer werken we buiten, maar als het regent gaan we in de kas ook aan de slag met zaaien en verspenen. Verspenen? Wat dat is, dat leer je natuurlijk ook… Leuk toch?

GEZOCHT: gastvrouwen /gastheren

GEZOCHT:
gastvrouwen /gastheren,
een bijdrage van een enthousiaste vrijwilliger!

Op het terrein van de Rietmeen zijn veel mensen actief bezig met allerlei klussen in het gebouw en op het terrein. Die vrijwilligers doen dat graag en steken er ook veel tijd in. Het werk op het terrein werpt nu zijn vruchten af. Alles komt in groei en bloei. De Rietmeen is een fantastische plek geworden waar ook kinderen heerlijk kunnen spelen en hun ouders genieten daarvan mee. Regelmatig komen er mensen langs om te kijken en zij willen vaak meer informatie over de Rietmeen. Om kinderen, ouders en voorbijgangers gastvrij te kunnen ontvangen zijn er gastvrouwen en gastheren nodig, die de tijd hebben om de bezoekers aandacht te geven. Zo kunnen de andere vrijwilligers met hun werk doorgaan.

Het bestuur van de Stichting de Rietmeen is daarom op zoek naar mensen die bereid zijn deze rol te vervullen. Het zou geweldig zijn als we de openingstijden van de Rietmeen zouden kunnen verruimen, zoals de wens van veel bezoekers is.

Om een indruk te krijgen van de bezigheden op een dagdeel vertelt een vrijwilligster het volgende:

Ik haal de sleutels op en fiets naar het terrein van de Rietmeen. Ik maak het slot open en duw het hek langzaam opzij. Even sta ik stil en kijk verwonderd naar al het groen dat met de dag opkomt en groeit. Dan rijd ik door naar de loods, zet mijn fiets weg en open de deur. Binnen doe ik de rolluiken omhoog om het licht binnen te laten en ook de grote roldeur zoeft omhoog. Ik kijk rond in de grote ruimte en zie meteen een aantal dingen die wel even gezelliger neergezet kunnen worden en ook een van de tafels kan wel een schoonmaakdoekje gebruiken. Terwijl ik naar de keuken loop denk ik: “Wat is er hier al een werk verzet en wat ziet het er al leuk uit”.

Even later komt er al een aantal vrijwilligers die gereedschap ophalen om aan de slag gaan in de moestuin en de boomgaard. Ik vraag hen hoe laat ze een kop thee of koffie willen zodat ik die op tijd klaar kan zetten. Ook met degene die deze middag met kinderen in de kindermoestuin aan de slag gaat maak ik een afspraak. Dan ga ik aan de slag om wat stoelen buiten te zetten en wat kussens op de tuinbank te schikken.

De eerste kinderen arriveren en willen graag met de skelters rijden en ook de kinderen voor het moestuinieren druppelen binnen. Ik wijs ze waar ze naar toe moeten gaan. Een moeder die haar kinderen komt brengen vertelt me hoe ze geniet van de fijne sfeer die er op deze plek heerst. Even later komt er een meneer op de fiets, die verbaasd vraagt waar de gemeentewerf gebleven is. Hij kijkt zijn ogen uit, maar moet dan toch verder.
Ik rommel nog wat en dan is het alweer hoog tijd om voor de thee, koffie en limonade te zorgen. Alle harde werkers komen naar het gebouw en ploffen op een stoel neer. Ze hebben wel wat verdiend! Er wordt enthousiast gepraat over het werk dat is gedaan. Vandaag zijn er geen bezoekers die tegen betaling ook koffie en thee kunnen krijgen.
Als iedereen weer aan de slag gaat buiten, ruim ik de bekers op en was ze af. Nu is er even niets te doen en zou ik even in de zon kunnen gaan zitten met een boek.

Om ongeveer half vijf komt iedereen zijn gereedschap opruimen om naar huis te gaan. Ik kijk het terrein over en zie dat er een aantal skelters niet door de kinderen die gespeeld hebben teruggebracht is. Ik haal ze op en zet ze binnen neer.
En dan is het zomaar weel tijd om de rolluiken te laten zakken en de deur en het hek op slot te doen. Ik breng de sleutels weer terug en rijd met een tevreden gevoel naar huis.

 

image017 image016 image015 image014 image013

OPENINGSTIJDEN ZOMER 2017

OPENINGSTIJDEN ZOMER 2017
De wens om dagelijks van ’s ochtends tot ’s avonds open te zijn is op dit moment nog helemaal niet haalbaar. Om het terrein open te stellen hebben we mensen nodig die de taak van gastheer/gastvrouw/toezichthouder/beheerder op zich willen nemen.
Voorlopig zijn de officiële openingstijden:

Woensdagmiddag, donderdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur.

Op die middagen staat het hek open en is iedereen van harte welkom om te spelen, te wandelen, een kopje koffie of thee te komen drinken, of – indien het begint te kriebelen – mee te helpen. Er is dan altijd iemand die de bezoekers kan ontvangen, de weg kan wijzen, vertellen over het project, e.d.