RECEPTEN

Groentetaart, vrolijk, fris en fruitig met wortelpuree, spinazie en sinaasappel

INGREDIËNTEN:
150 g biologisch volkoren speltmeel
50 g biologische bloem
500 g wortelen
500 g spinazie
100 g romige gorgonzola
Sinaasappelschilletjes van 1/2 sinaasappel
1 sjalot
extra vergine olijfolie
zout en peper

BEREIDING:

Meng in de keukenmachine de 2 soorten bloem met 4 eetlepels olijfolie en een snufje zout en voeg, met het apparaat draaiende, beetje bij beetje ca.1 dl ijswater toe. Wanneer het deeg als een bal loslaat de machine stoppen. Wikkel het deeg in een vel plasticfolie en laat het in de koelkast 30 minuten rusten. Schil de wortelen, snijd ze in plakjes en stoom ze vervolgens gedurende 15 minuten. Pureer ze met de staafmixer, samen met 2 eetlepels olijfolie, de schil van een halve sinaasappel, zout en een royaal gemalen peper. Pel de sjalot en hak hem fijn en laat sudderen in 3 eetlepels olie. Voeg de spinazie toe, breng op smaak met zout en laat het vocht verdampen. Rol het deeg uit tot een 2-3 mm dik en gebruik deze voor de bodem en zijkanten van een taartvorm van 20 cm in diameter en prik de bodem in. Schik eerst het mengsel van oranje wortelen, verdeel dan de brokjes gorgonzola kaas erover en eindig met de spinazie. Snij het overgebleven deeg in reepjes, en vorm daarvan een ruitpatroon en bak de taart in het onderste gedeelte van de oven op 180 graden in ongeveer 35 minuten. (Ik had 45 minuten nodig). Natuurlijk mag je alle onderdelen die hier met een machine beschreven worden, ook op jouw eigen duurzame manier uitvoeren. Vind je gorgonzola te spannend gebruik je lekker je eigen favoriet zoals een ‘veggiekaasje’.

Het deeg heb ik uitgerold op een teflon gecoat vel, ik rolde steeds vanuit het midden naar de buitenkant en draaide het vel regelmatig. Met een groter bord dan de maat van de bakvorm sneed ik een cirkel uit, plaatste de bakvorm op de kop op het deeg en draaide de hele santemekraam om. Zo zat het deeg precies met het midden over de vorm. Ik schrijf dit omdat ik geen ervaren taartenbakster ben en dit handig vond.

Laten we in deze tijden waarin veel van ons gevraagd wordt, van de nood een deugd maken en elkaar inspireren met gezonde en originele recepten. Leuk is het als de recepten een vegetarische of duurzame inslag hebben. Elke week plaatsen we een nieuw recept, wie weet wel dat van jou.We zien ze graag tegemoet in onze mailbox; info@rietmeen.nl

ENJOY

Bron recept;watikgegetenheb.blogspot.com