Beheerders

Zonder beheerders, gastvrouwen/gastheren, kan de Ontmoetingstuin niet open. Zij zetten het hek en de deuren open, zorgen voor de koffie, ontvangen de bezoekers, verkopen drankjes en ijsjes, bloemen en groenten, en houden de loods, de keuken en het terras netjes.

De beheerders worden in het seizoen, vanaf maart tot november, ingedeeld in twee diensten, van 10.00 tot 13.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur. In de winter is de Rietmeen alleen in de middagen geopend van 13.30 tot 16.30 uur. In de zomer en tijdens vakantieperiodes streven we naar de aanwezigheid van twee beheerders, een voor binnen en een die buiten een oogje in het zeil houdt. Via Whatsapp houden de beheerders onderling contact om diensten te ruilen.

Regelmatig wordt er een beheerdersoverleg georganiseerd. Tijdens deze bijeenkomsten delen de beheerders hun ervaringen , ideeën en wensen met elkaar.

Als je van gezelligheid houdt, graag een praatje maakt, voor de koffie wilt zorgen en wat hand-en-spandiensten wilt verlenen, al naar wat je mogelijkheden zijn, dan is dit een perfecte vrijwilligersbaan voor jou.

We zoeken nog gastvrouwen of gastheren, met name voor de zaterdag en de zondag. Op deze dagen wordt er volgens schema gewerkt, hoe meer beheerders we voor die dagen beschikbaar hebben, des te gemakkelijker het wordt dit schema in te vullen.
Het is ook leuk deze job samen met je partner of vriend(in) te doen, met z’n tweeën is het gezelliger en gemakkelijker, zeker als het drukker wordt op de Rietmeen.

Om een indruk te krijgen van de bezigheden op een dagdeel vertelt een vrijwilligster het volgende:

Ik haal de sleutels op en fiets naar het terrein van de Rietmeen. Ik maak het slot open en duw het hek langzaam opzij. Even sta ik stil en kijk verwonderd naar al het groen dat met de dag opkomt en groeit. Dan rijd ik door naar de loods, zet mijn fiets weg en open de deur. Binnen doe ik de rolluiken omhoog om het licht binnen te laten en ook de grote roldeur zoeft omhoog. Ik kijk rond in de grote ruimte en zie meteen een aantal dingen die wel even gezelliger neergezet kunnen worden en ook een van de tafels kan wel een schoonmaakdoekje gebruiken. Terwijl ik naar de keuken loop denk ik: “Wat is er hier al een werk verzet en wat ziet het er al leuk uit”.

Even later komt er al een aantal vrijwilligers die gereedschap ophalen om aan de slag gaan in de moestuin en de boomgaard. Ik vraag hen hoe laat ze een kop thee of koffie willen zodat ik die op tijd klaar kan zetten. Ook met degene die deze middag met kinderen in de kindermoestuin aan de slag gaat maak ik een afspraak. Dan ga ik aan de slag om wat stoelen buiten te zetten en wat kussens op de tuinbank te schikken.

De eerste kinderen arriveren en willen graag met de skelters rijden en ook de kinderen voor het moestuinieren druppelen binnen. Ik wijs ze waar ze naar toe moeten gaan. Een moeder die haar kinderen komt brengen vertelt me hoe ze geniet van de fijne sfeer die er op deze plek heerst. Even later komt er een meneer op de fiets, die verbaasd vraagt waar de gemeentewerf gebleven is. Hij kijkt zijn ogen uit, maar moet dan toch verder.
Ik rommel nog wat en dan is het alweer hoog tijd om voor de thee, koffie en limonade te zorgen. Alle harde werkers komen naar het gebouw en ploffen op een stoel neer. Ze hebben wel wat verdiend! Er wordt enthousiast gepraat over het werk dat is gedaan. Vandaag zijn er geen bezoekers die tegen betaling ook koffie en thee kunnen krijgen.
Als iedereen weer aan de slag gaat buiten, ruim ik de bekers op en was ze af. Nu is er even niets te doen en zou ik even in de zon kunnen gaan zitten met een boek.

Om ongeveer half vijf komt iedereen zijn gereedschap opruimen om naar huis te gaan. Ik kijk het terrein over en zie dat er een aantal skelters niet door de kinderen die gespeeld hebben teruggebracht is. Ik haal ze op en zet ze binnen neer.
En dan is het zomaar veel tijd om de rolluiken te laten zakken en de deur en het hek op slot te doen. Ik breng de sleutels weer terug en rijd met een tevreden gevoel naar huis.

Lijkt het je wat om mee te doen? Voor meer informatie en/of aanmelden stuur een berichtje naar info@rietmeen.nl Dan maken we een afspraak om elkaar te ontmoeten!