VRIJWILLIGERS
Het gehele project Ontmoetingstuin Rietmeen wordt volledig door vrijwilligers gerund. Bestuursleden, coördinatoren, beheerders… allen doen het werk voor de Ontmoetingstuin De Rietmeen vrijwillig en onbetaald. Een ieder doet waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Iedereen werkt in zijn eigen tempo en met zijn eigen mogelijkheden. Waar nodig helpen we elkaar en werken we samen. Tijdens de koffie- en theepauzes rusten we uit en praten we met elkaar.
-
TEAM BEHEERDERS
Zonder beheerders, gastvrouwen/gastheren kan de Ontmoetingstuin Rietmeen niet open. We zetten het hek en de deuren open, zorgen voor de koffie, ontvangen de bezoekers, verkopen drankjes en ijsjes, bloemen en houden de loods, de keuken en het terras netjes.
We streven er naar om elke dag open te zijn met twee beheerders, een voor binnen en een die buiten een oogje in het zeil houdt. Er wordt een rooster gemaakt zodat je vooraf weet wanneer je de dienst draait.
Via Whatsapp houden de beheerders onderling contact om diensten te ruilen. Het is soms druk, in de winter is het doorgaans wat rustiger.
We hebben een prettig team. Het is wel belangrijk als beheerder dat je graag met mensen omgaat en ze soms ook durft aan te spreken wanneer iets minder goed verloopt.
Je kunt ook diensten draaien samen met je je vriend, vriendin of partner. In overleg is er veel mogelijk.
We hebben regelmatig een beheerdersoverleg, tijdens deze bijeenkomsten delen de beheerders hun ervaringen, ideeen en wensen met elkaar.
Wil je ook als beheerder meedoen op de Rietmeen, kom langs voor een praatje, kom de sfeer proeven, voel je welkom.
-
HET KLUSTEAM
Het klusteam is een enthousiast team van mannen en vrouwen die vernieuwingen op de Rietmeen realiseren en het onderhoud doen aan het gebouw 'de Loods' en het meubilair binnen en buiten en aan de skelters en fietsjes.
De diversiteit aan vaardigheden is groot. Er zijn schilders, timmerlieden, elektriciëns, lassers en allround klussers. Je kunt hier bij uitstek nieuwe talenten ontdekken en ontwikkelen.
Samenwerken en ontmoeten gaan hier samen met het realiseren van projecten.De dinsdag is de vaste klusdag maar ook op andere dagen wordt er regelmatig geklust.
Om 9 uur wordt de dag met koffie en overleg begonnen en ook gezamenlijk aan het eind van de middag gezellig afgesloten.
-
HET TUINTEAM
Het tuinteam bestaat uit 9 subteams:
De vlindertuin
In de vlindertuin hebben we geprobeerd om een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor de vlinders te maken. Zo helpen wij de vlinders om te overleven en zich voort te planten zodat er de komende jaren steeds meer vlinders bij kunnen komen.Leuk om er eens te komen kijken.
De siertuinen
Wie op De Rietmeen komt, ervaart al snel dat het daar voor een groot deel een groene oase is met veel verschillende vormen van “Groen”. In ieder jaargetijde is daar wel iets om van te genieten omdat het groen voortdurend aan veranderingen onderhevig is. Voor velen is dat al reden genoeg om hier regelmatig naar toe te komen en daar volop van te genieten.Het onderhoud van de siertuinen is een grote maar mooie klus. Wie zich bij De Rietmeen betrokken voelt, nodigen wij uit om ons een handje te helpen bij het onderhoud van het vele groen op het terrein. Dit kan op individuele basis, maar ook in onderlinge samenspraak en afstemming om een bepaald deel te gaan onderhouden. Neem gerust eens contact met ons op voor het maken van een afspraak om dit unieke vrijwilligersproject nog verder te versterken.
De boomgaard
In het uiterste hoekje van het terrein (rechts) bevindt zich de (fruit)boomgaard. De aanleg van de boomgaard is gestart in 2016 met het planten van acht hoogstam fruitbomen, twee soorten appels, peren, pruimen en kersen. Vervolgens zijn vier rijen met leifruit ingeplant en aan de randen van het grasveld hebben verschillende lage struiken met bessen, een rotte mispel en een kweepeer een plekje gevonden. Een meidoornhaag omzoomt de boomgaard zodat deze een afgesloten geheel vormt.In de afgelopen jaren zijn de bomen flink gegroeid. Het idee is om de opbrengst van de boomgaard met de vrijwilligers te delen. De opbrengst valt nog steeds tegen. De vogels weten de boomgaard in ieder geval goed te vinden en pikken in de vruchten waardoor deze gaan rotten. Wespen komen hier op af en en doen zich te goed aan het sappige vruchtvlees. Als de oogst goed is zou het mooi zijn dat iedereen iets voor zichzelf kan plukken. Helaas is dat nu nog niet zo.
Wat ook goed groeit (en al bessen laat zien) is de maretak. Deze kun je vinden in de hoogstam appelboom.
De kruidentuin
In de kruidentuin staan natuurlijk diverse soorten kruiden. Daar mag voor eigen gebruik van geplukt of geknipt worden. Bij twijfel even overleg met de beheerder. Een vrijwillige bijdrage in de pot wordt gewaardeerd. Heb je zelf nog ideeën voor de kruidentuin, dan horen wij die graag.De pluktuin
Een van de “groene” activiteiten op de Rietmeen is de pluktuin. Al enkele jaren probeert een klein groepje vrijwilligers zo veel mogelijk bloemen te kweken, die dan door anderen tegen een klein prijsje geplukt mogen worden. Deze inkomsten vormen een kleine bijdrage aan de Rietmeen.Het onderhoud vraagt nogal wat van onze vrijwillige hobby-tuiniers. Het kweekgras en ander onkruid groeit vaak sneller dan de planten die we willen hebben. Iedere woensdagmiddag gaan we met elkaar het onkruid te lijf. We proberen borders te maken met planten die mooie snijbloemen leveren: dahlia’s, margrieten, helianten, kogeldistels, zonnebloemen, siergrassen, enz. enz. Inmiddels staan er heel wat planten in de pluktuin.
Zoals bij alle activiteiten op de Rietmeen staan ook hier de “ontmoeting” en de gezelligheid bovenaan. Elke vrijwilliger werkt naar eigen kunnen en met elkaar hebben we altijd een leuke middag met ook altijd een gezellige theepauze.
Iedereen die van bloemen houdt en wil meedoen is van harte welkom. Kom maar eens kijken op woensdagmiddag!
De moestuin
Een ploeg vrijwilligers is actief in de moestuinen. Het uitgangspunt op de Rietmeen is 'samen telen samen delen' en er worden geen kunstmatige mest- of bestrijdingsmiddelen gebruikt. Moestuinieren is intensief in de zomer, maar ook in de winter is er genoeg te doen.Onderling contact, kennisoverdracht en met elkaar nieuwe projecten verzinnen en uitvoeren is belangrijk.
Er zijn geen individuele moestuintjes.
Wil je graag meedoen, dan is de beheerder je aanspreekpunt.
De paddenpoel
In de paddenpoel vinden amfibieën een onderkomen. Padden en bruine en groene kikkers hebben hun plek er gevonden. In april 2022 is tegenover het kerstbomenhotel begonnen met de aanleg van
de poel om amfibieën een onderkomen te bieden. De oppervlakte is 20 m2, in het midden is de diepte 60 cm. Op de bodem ligt rubber vijverfolie van 1 mm dik.In juli 2022 is de vijver gevuld met water en beplant. Er zijn voornamelijk zuurstofplanten uit de grote vijver van de natuurtuin gebruikt. In voorjaar 2023 hebben de bruine kikkers en padden uit de omgeving de poel weten te vinden: er waren een paar klompjes kikkerdril en een snoer van paddeneieren te zien. Inmiddels hebben ook groene kikkers de poel weten te vinden.
De poel is afgezet met een schapenhek en niet vrij toegankelijk. Maar vanaf het voetpad is er goed zicht op het vijverleven. Iedere woensdagmiddag zijn een aantal vrijwilligers aanwezig om de poel en omgeving te onderhouden. Dan is er de mogelijkheid om binnen het hek het waterleven van dichtbij te bekijken.
Het kerstbomenhotel
In het kerstbomenhotel overzomeren kerstbomen met kluit. Begin januari planten de eigenaren hun boom tegen een kleine vergoeding, vaak met een orginele naam en de boom blijft ook van hen.Als de boom aanslaat en de zomer overleeft kan hij weer uitgegraven en meegenomen worden om nog een jaar de huiskamer te sieren.
De bijenstand
Op de Rietmeen staat de bijenstand wat verscholen tussen de Loods en het kerstbomenhotel in. Deze wordt bemand door twee imkers. Er zijn maximaal negen bijenvolken.In de zomer is er regelmatig honing te koop die gretig aftrek vindt.
-
Als je van de ingang naar de Loods loopt kom je aan de linkerkant het tuinhuisje van Zuster Klivia tegen. In de zomer worden hier kamerplanten tegen een kleine prijs verkocht, die je aan de bar kunt afrekenen. De planten worden door buurtbewoners gebracht of stekjes worden vaak door zuster Klivia zelf opgekweekt.