Skip to main content

ONZE WEGWIJZERS

PLUK - & KRUIDENTUIN

Een van de “groene” activiteiten op de Rietmeen is de pluktuin. Al enkele jaren probeert een groepje vrijwilligers zo veel mogelijk bloemen te kweken, die dan door bezoekers tegen een klein prijsje geplukt mogen worden.  Deze inkomsten vormen een bijdrage aan de Rietmeen.
We maken borders met planten die mooie snijbloemen leveren: dahlia’s, margrieten, helianten, kogeldistels, zonnebloemen, siergrassen, enz. enz. Inmiddels staan er heel wat planten in de pluktuin. 

In de kruidentuin staan natuurlijk diverse soorten kruiden. Daar mag voor eigen gebruik van geplukt of geknipt worden. Bij twijfel even overleg met de beheerder. Een vrijwillige bijdrage in de pot wordt gewaardeerd.

Heb je zelf nog ideeën voor de kruidentuin, dan horen wij die graag.

HUISKAMER & TERRAS

De loods van de voormalige gemeentewerf is veranderd in een echte ontmoetingsruimte met de bedoeling dat je je er thuis voelt zoals in een huiskamer. Hier kun je gezellig koffie en thee of wat fris drinken en lekker bijkletsen. Vrijwilligers komen er om te overleggen of om bij te praten.

Verder is er een spelletjeskast waar je vrij gebruik van kunt maken.

In het oog springt ook de royaal gevulde boekenkast, die de zithoek tot een knusse plek maakt. De boekenkast werkt als een minibieb: je mag hier boeken halen en andere terugzetten. Ook voor kinderen zijn er een paar planken gevuld. Heb je veel boeken voor de bieb, dan graag even overleggen met de beheerder.

Ook op het terras is het heerlijk toeven.

PLANTENPENSION ZUSTER KLIVIA

Als je van de ingang naar de Loods loopt kom je aan je linkerhand het knusse tuinhuisje van zuster Klivia tegen.
Vanaf het voorjaar kunnen buurtbewoners kamerplantjes of stekjes brengen. Zuster Klivia kweekt zelf ook plantjes op.
Deze worden voor een klein prijsje verkocht. Je betaalt aan de bar in de Loods.
In de herfst vinden de planten bij vrijwilligers een tijdelijk onderkomen om te overwinteren.

MOESTUINEN

Moestuinieren past helemaal op een een plek als de Rietmeen.
Groenten worden op biologische wijze gekweekt en kinderen kunnen hier bijvoorbeeld zien waar de spruitjes vandaan komen!
De moestuiniers maken samen een beplantingplan en onderhouden de tuinen. Alle vrijwilligers delen mee in de oogst.

RAVOTTERIJ

De Ravotterij ligt middenin de ontmoetingstuin, helemaal omheind met haag en takkenwal, zodat het voor de kleintjes veilig spelen is. Centraal ligt een grote wilgenhut en waterspeelplek, waar de kinderen heerlijk dammen kunnen bouwen en taartjes 'bakken'. Achteraan ligt een langgerekte heuvel met een tunnel en een glijbaan. Een klein amfitheater ligt verstopt aan de achterkant, waar je je lekker kunt uitleven met toneelstukjes of rustig wat lezen of babbelen in het zonnetje. Aan de voorkant van het terrein vind je een fantasierijk speelhuisje naast een wilgenhut, waar je je kunt uitleven met allerlei fantasiespelletjes. En natuurlijk niet te vergeten de mikado van dikke boomstammen, waar je kunt klimmen en klauteren. En overal vind je speelbosjes waar je je heerlijk in kunt verstoppen of hutten bouwen.

VERKEERSPLEIN

Het grote stuk asfalt op de Rietmeen was iets dat we niet weg konden ruimen zoals we dat met alle bestrating wel konden doen. Daarom is er nagedacht over wat je met asfalt als ondergrond wel kunt realiseren. Zo is het idee van een verkeersplein ontstaan.

Het verkeersplein is ontworpen met verkeerssituaties van Harderwijk in het achterhoofd. Kinderen die net kunnen driewieleren en kinderen van de basisschool zijn hier van harte welkom. Skelters, fietsjes en andere voertuigen zijn ruim aanwezig. Ook volwassenen fietsen onder schooltijd op het verkeersplein om goed te leren fietsen.

Er zijn wel een aantal speelregels waaraan iedereen zich moet houden.

  • Het verkeersplein is voor kinderen tot 12 jaar.
  • Ben je nog geen 10, dan kom je samen met je ouder of verzorger.
  • Je rijdt rustig.
  • Je rijdt om de huisjes en om de bloembakken heen.
  • Je loopt naast en in het huisje.
  • Je laat de verkeerspalen op hun plek staan.
  • Je zet je fiets of skelter na het rijden terug.
  • Heb je pech, dan meld je dit aan de beheerder.

  We spelen samen en we ruimen samen op!

  Veel plezier en rijd veilig. 

BIJENSTAND & PADDENPOEL

Op de Rietmeen staat de bijenstand wat verscholen tussen de Loods en het kerstbomenhotel in. Deze wordt bemand door 2 imkers. Er zijn maximaal 9 bijenvolken. In de zomer is er regelmatig honing te koop die gretig aftrek vindt

In de paddenpoel vinden amfibieën een onderkomen. Padden en bruine en groene kikkers hebben hun plek er gevonden.

VLINDERTUIN

In de vlindertuin hebben we geprobeerd om een zo natuurlijk mogelijke omgeving voor de vlinders te maken. 

Zo helpen wij de vlinders om te overleven en zich voort te planten zodat er de komende jaren steeds meer vlinders bij kunnen komen. 

Leuk om er eens te komen kijken. 

De afgelopen zomer zijn hier koolwitjes, dagpauwogen, gehakelde aurela's, atalanta's, colibrivlinders, kleine vossen en bruine zandoogjes gespot. Ook een tijgerspin weefde hier zijn of haar web.

PICKNICKVELD

Naast de vlindertuin is een heerlijk grasveld waar je kunt picknicken. Er staan ook wat kinderpicknicktafeltjes en een wipwap. Vind je het gras toch te veel kriebelen, dan is er ruimte genoeg op het terras om je picknickmand uit te pakken.

JEU DE BOULES

De jeu de boulesbaan is nog in aanleg, maar vordert gestaag. Aan de opening van de baan met een gezellig prieeltje zal t.z.t. zeker aandacht besteed worden.

KERSTBOMENHOTEL

Op de eerste zaterdag na Oud- en Nieuw wordt het kerstbomenhotel op feestelijke wijze geopend met vuurkorven, erwtensoep en andere winterse lekkernijen. Er zijn dan ook kinderactiviteiten.
Ondertussen kunnen de kerstbomen tegen een kleine vergoeding geplant worden. Veel mensen geven hun boom een orginele naam mee.
Als de boom de zomer overleeft kan hij in december weer uitgegraven en meegenomen worden om de huiskamer te sieren.

(FRUIT) BOOMGAARD

Op het uiterste hoekje van het terrein, op een mooi stukje van de Rietmeen. De aanleg van de boomgaard is gestart in 2016 met het planten van 8 hoogstamfruitbomen: twee soorten appels, peren, pruimen en kersen.

Je kunt hier heerlijk tot rust komen op de bankjes of picknicken op het veld.

Klik op 'n ⊕ marker voor uitleg

ENTREE BORDEN VANAF STADSWEIDEN

ENTREE BORDEN VANAF DRIELANDEN