Skip to main content

Interview met de vrijwilligers van de pluktuin

Gepubliceerd: 09 januari 2024

Interview met de vrijwilligers van de pluktuin op 22-11-2023

Vandaag is het ook de dag van de verkiezingen. Waar gaat Nederland naar toe? Pluk de dag en zeg het met bloemen! Het gesprek vindt plaats met Olga en Ria. Koos was helaas ziek en Annalies moest werken. Als ik aan kom fietsen zijn Olga en Ria druk bezig met het bladeren vegen voor de pluktuin.

Hoe zit jullie team vrijwilligers in elkaar en met hoeveel vrijwilligers houden jullie de pluktuin oogverblindend?
We zijn nu met vier vrijwilligers, Olga, Koos, Ria en Annalies. Drie van hen zijn lid van Groei&Bloei, een landelijke vereniging van tuiniers. Bij de afdeling Harderwijk van deze vereniging leren we veel over tuinieren, planten, e.d. We bezoeken vaak lezingen en in de zomer privétuinen, waar we ook veel ideeën opdoen. Met z’n vieren zijn we iedere woensdagmiddag druk bezig in de pluktuin, onkruid wieden, paden schoffelen, oude bloemen afknippen, enzovoorts. Als het nodig is komen we wat vaker om in de tuin te werken, maar woensdagmiddag is onze vaste werkdag. Daarmee lukt het aardig om de pluktuin schoon te houden, maar wat extra handjes kunnen we altijd gebruiken. Iemand die het leuk vindt om mee te doen, kan zich op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30/17.00 uur bij ons melden. Tuinervaring is niet nodig, passie voor tuinieren en bloemen wel!

Wat is het mooiste seizoen in de pluktuin?
Voor Olga is dat de lente, als ze de verdorde bladeren heeft verwijderd en de eerste plantjes zien uitgroeien, de eerste groene blaadjes aan de bomen, de eerste bloemen... Een nieuw begin na de winter, daar word je blij van!
Voor Ria is de zomer, als alles in bloei staat, het mooiste seizoen. Dan genieten we van een rijke bloemenpracht in heel veel bonte kleuren. De lievelingsbloemen van Ria zijn kattensnor en duizendschoon.

Komen de bloemen elk jaar vanzelf terug of moeten jullie alles opnieuw zaaien? Welke structuur passen jullie toe?
Er zit voor ons geen bepaalde structuur in de pluktuin. In de loop van de voorgaande jaren, vanaf 2017, hebben we veel vaste planten verzameld en geplant. Die komen meestal het volgende jaar weer terug, zoals chrysanten, asters, margrieten, dahlia’s om er maar een paar te noemen. Ook komen vaak mensen hun overtollige planten bij ons aanbieden. In het voorjaar zaaien we eenjarige zoals zinnia’s, zomerasters, e.d. Die kweken we eerst op in de tunnelkas en planten ze in mei uit in de pluktuin. Groei&Bloei organiseert in mei een plantjesmarkt op de Rietmeen, wat daarvan overblijft aan plantjes mogen wij hebben voor de pluktuin.

Hebben jullie ook behoefte aan nieuwere soorten dit nog niet in jullie tuin staan?
We zijn altijd op zoek naar planten en siergrassen die het goed op de vaas doen en mooi in onze tuin passen. We hebben regelmatig een overleg met leden van de Groei&Bloei tuiniersvereniging van Harderwijk. Van hen krijgen we vaak tips en ideeën, stekjes en zaden van geschikte planten. Voorwaarde voor ons is dat de bloemen goed en stevig in een boeket passen. Zo proberen we ieder jaar wel weer wat nieuwe planten uit en kijken wat ze doen.

Hoe werkt het in de zomer met bloemen plukken uit jullie tuin?
De bezoekers halen een snoeischaar bij de beheerder en plukken een bos bloemen in de pluktuin. Er staat op het aangrenzende terras een plank met uitsparingen waar het geplukte boeket opgemeten kan worden en de prijs is te zien. Bindtouw is daar ook aanwezig. De kosten worden dan bij de beheerder afgerekend.

Welke bloemen zijn het meest geschikt voor op de vaas thuis en hoe lang staat zo’n boeket?
Herfstasters, dahlia’s, margrieten, helianten, zonnebloemen, cosmea’s, phloxen, en nog heel veel andere bloemen staan in de tuin. En iedere maand bloeit er wel weer iets anders. Hoe lang de bloemen op de vaas staan hangt af van het soort. De ene bloem blijft langer goed dan de andere. Maar van wat je zelf plukt, weet je dat het heel vers is!

Heeft het afgelopen zomer met heel veel regen nog nadelig effect gehad op de bloementuin?
Bloemen hebben nu eenmaal water nodig om te groeien. De regen op onze zandgrond zakt het gemakkelijk weg. De zomers zijn tegenwoordig niet meer zo voorspelbaar. Soms een heel langdurige droogteperiode, dan weer heel veel regen. Wij waren wel blij met de regen, daar hebben de meeste bloemen geen last van gehad het afgelopen jaar. In de droge periode moeten we wel sproeien. Vroeger liepen we te sjouwen met gieters, maar de klusgroep heeft een flink aantal watertappunten op de Rietmeen gemaakt, waardoor we gemakkelijk de tuin kunnen besproeien als het nodig is.

Welke insecten zien jullie in jullie tuin op de bloemen? Welke zie je het vaakst?
Vlak bij de pluktuin hebben enkele imkers hun bijenkasten staan. Die bijen komen vaak bij ons op bezoek. Verder zien we in de zomer heel veel vlinders zoals de atlanta, koolwitjes, dagpauwoog, e.d. Maar ook kleine beestjes zoals kevertjes, torretjes, regenwormen en slakken. Een echte ongedierteplaag hebben we (nog) niet gehad.

In welke maand vanaf januari zie je de eerste bloei?
In januari en februari is er nog niet veel kleur in de pluktuin. In maart komen de narcissen, blauwe druifjes en tulpen tot bloei. In april mei komen de klaprozen, die zijn niet geschikt om te plukken, maar het is een wel magnifiek gezicht. De koekoeksbloem staat in die tijd ook in bloei. Later in het jaar in juni komen de andere soorten. In juli en augustus staan de zonnebloemen er mooi bij en weer later in het jaar nog de dahlia’s. Tot eind oktober bloeien de rudbeckia’s en herfstasters nog lang door en geven in die maanden ook nog veel kleur in de tuin.

Wat gaat er gebeuren met de opbrengst van de bloemen die verkocht worden?
De opbrengst van de bloemen gaat volledig naar de kas van de Rietmeen. Daar kunnen we eventueel wat mestkorrels van kopen, wat snoeischaren en bindtouw. Planten kopen we nauwelijks, omdat we die krijgen of zelf zaaien en stekken.

Is er nog een vraag die ik had moeten stellen maar die er niet bij was?
Elk jaar dekken we de vaste planten af met bladeren die we zelf bij elkaar vegen op het verkeersplein. Deze wordt er weer schoner van.
Het lijkt na dit verhaal of er geen tijd is voor ‘social talk’ in de pluktuin. Het tegendeel is waar! De woensdagmiddag is voor ons een bijzondere middag want dan zijn er doorgaans heel wat vrijwilligers bij elkaar en dan drinken we met zijn allen wat en praten we elkaar bij.

Ik heb genoten van al deze leerzame informatie over de planten en bloemen en vond het een fijn gesprek en bedank jullie allebei voor de geïnvesteerde tijd.

Hartelijke groet,
Mirjam Soppe

ACTUEEL


Modderdag 26 juni 2024
Gepubliceerd: 04 juni 2024
Op woensdagmiddag 26 juni is er weer de jaarlijkse MODDERDAG in de Ontmoetingstuin van De Rietmeen. Deze modderdag is bedoeld voor de kinderen van de basisschoolleeftijd, maar ook de peu...
Gluren bij de Buren
Gepubliceerd: 23 mei 2024

Ook dit jaar doen we op 30 juni weer mee aan Gluren bij de Buren. Wie er bij ons gaan optreden is nog niet bekend . Misschien wel Samba@Sea???

Repaircafé in de zomermaanden ook op de Rietmeen
Gepubliceerd: 23 mei 2024
Op de laatste zaterdagen van de maand komt het repaircafé Harderwijk van 9.30-12.30 op de Rietmeen om uw kapotte spullen te helpen repareren. Loop vrijblijvend binnen en kijk eens wat z...
Groei en Bloei houdt plantjesmarkt
Gepubliceerd: 04 mei 2024
Op zaterdag 11 mei is er op de Rietmeen weer een plantjesmarkt georganiseerd door Groei&Bloei. Vrijwilligers verkopen hun zelfgezaaide, gespeende, gestekte en opgekweekte plantjes. D...
Stembureau in onze Loods op 6 juni
Gepubliceerd: 24 april 2024
Woensdag 6 juni wordt de Rietmeen omgebouwd tot stembureau, een mooie gelegenheid om ook eens een kijkje te nemen in onze loods. We zijn van 07:30 tot 21:00 geopend zodat u kunt stemmen ...
Eten bij Roy in mei
Gepubliceerd: 24 april 2024
Ook in mei gaan Roy Broersma en Arthur Schouten weer heerlijk kokkerellen met het doel mensen bij elkaar te brengen. Zij laten mensen graag proeven van de heerlijke Aziatische en Oosters...